به گزارش راهبرد معاصر؛ نشست خبری و مراسم رونمایی از پروژههای حفاظت و مرمت معاونت میراث فرهنگی در یک سال گذشته و همچنین تشریح اقدامات یگان با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی امروز سهشنبه ۲ خرداد ماه ۱۴۰۲ ساعت ۱۰ صبح در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی گفت: براساس شعار جهانی روز جهانی موزهها، هفته میراثفرهنگی با موضوع هویت ملی و نشاط اجتماعی با اتکا بر حفاظت موضوع میراثفرهنگی نامگذاری شده است.
او با اشاره به اینکه ششمین روز از هفته میراثفرهنگی حفاظت از میراثفرهنگی و هویت از مرزبانی نامگذاری شده است، گفت: امروز پروژههای حوزه میراثفرهنگی که از خردادماه سال گذشته تا اردیبهشتماه ۱۴۰۲ انجام شده معرفی میشود، ۱۹۰ پروژه رونمایی میشود که از این تعداد ۱۷۱ مورد اجرایی، ۱۹ مورد مطالعاتی، ۱۷۲ مورد از بودجه وزارت و ۱۸ پروژه مشارکتی بوده، ۱۵۹ پروژه به بناهای تاریخی و ۱۰ پروژه به ساماندهی محوطهها اختصاص دارد.
داوری تاکید کرد: ذات حفاظت مستمر است و در چشمانداز دو ساله پیش رو باید بتوانیم بخشی از آثار را به شرایط پایداری برسانیم و در سال پیش رو نیز با اهتمام ستادی و استانی باید بتوانیم سهم پروژههای مشارکتی را افزایش دهیم.
در ادامه سردار مهری فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی کشور با اشاره به اینکه ضرغامی بیشترین حمایت را از یگان حفاظت میراثفرهنگی داشتند، گفت: در جلب مشارکتهای اجتماعی ۰۹۶۶۲ برای اعلام اخبار مردم است. قرار شد یک شماره سه رقمی برای گزارشها اختصاص پیدا کند.
سردار مهری تصریح کرد: سال گذشته با کمک ادارههای روابطعمومی وزارت میراثفرهنگی به ۷هزار نفر جامعه هدف پیامک ارسال کردیم و موفق شدیم از مشارکت مردم کمک بیشتری بگیریم. برای پیشگیری از وقوع جرایم علیه میراثفرهنگی برگه اخطاری را تهیه کردیم تا برای افرادی که به میراثفرهنگی و آثار تاریخی تجاوز میکنند، بفرستیم. به همین منظور هفته گذشته موفق شدیم موافقت قضات را بگیریم و پیشنهادی برای امضای تفاهمنامه دادند.
سردار مهری فرمانده یگان حفاظت از میراث فرهنگی فلزیابها را معضل میراث فرهنگی کشور دانست و گفت: نگهداری و وجود فلزیابها در استانهای کشور مسئلهای مهم است و باید چارهای برای آن اندیشیده شود.
او با اشاره به پراکندگی میراث فرهنگی و آثار تاریخی در کشور ادامه داد: در بیش ار ۷۵۰ شهر و روستا بافت تاریخی داریم و ضرورت دارد که بر این آثار نظارت محسوس داشته باشیم. ۸۰ درصد از موزههای کشور تجهیزات نظارتی دارد و ۲۰ درصد از موزههای کشور هم تجهیزات ندارند.
او افزود: تقاضا داریم آموزشها در حوزه پیشگیری از قاچاق آثار تاریخی به صورت بینالمللی برگزار شود.
سیدعزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی و گردشگری همزمان با ششمین روز هفته میراث فرهنگی در این مراسم گفت: دیروز در کمیسیون فرهنگی مجلس لایحه اختیارات و وظایف وزارت میراث را بررسی کردیم.
وزیر میراث فرهنگی گفت: برای حفاظت از میراث فرهنگی دستگاههای فلزیاب که یگان حفاظت کشف کرده در مراسمی معدوم شود، اتفاقا همه آنهایی که سودای کشف گنج دارند ببینند که این تجهیزات کشف و معدوم و برای متخلفان پرونده قضایی تشکیل میشود.
وی گفت: تذکرات و اخطارها و پیامکهایی که یگان حفاظت برای میراث فرهنگی و تخریب اعلام میکند ارزشمند است، این نوع اقدامات منجر به کاهش جرم میشود. البته نسبت تشکیل پرونده قضایی با اخطار و کشف کم است که نشان میدهد اخطارها کارساز است.
وزیر میراث فرهنگی تاکیدکرد: گاهی اوقات گزارشهای دروغین برای کشف گنج و آثار و دفینه اعلام و پیگیری هم میشود، اما نادرست است. اما باید ضابطان و خود مردم برای حفاظت و مرمت آثار کمک کنند.
ضرغامی گفت: برای حفظ میراث فرهنگی فقط به اعتبارات دولتی نمیتوان متکی بود این اعتبارات برای این حجم آثار یک شوخی بزرگ است. حتما باید مشارکت بخش خصوصی جلب شود اگر مشارکت جلب نشود میراثمان در جلوی چشمان همه ما نابود میشود، خیرین، مردم، دوستداران میراث فرهنگی، همه باید کمک کنند.
وی خاطرنشان کرد: مردم باید در حفظ میراث فرهنگی مشارکت کنند، این را همه جهانیان بدانند ما در شرایط سخت اقتصادی هم از میراث فرهنگی خودمان در کنار مساجد مسلمانان، بناها و میراث سایر ادیان مانند کلیسا، کنیسه و آتشکده محافظت و مرمت میکنیم.
ضرغامی گفت: ۶٧٠ هزار شی دارای ارزش ثبت شده در موزههای ما وجود دارد که البته تحویل امنای اموال و در فهرست حفاظت یگان قرار دارند، اما آمار نشان میدهد اموال منقول با ارزش بیش از اینهاست، باید آمار دقیق با درجات دسته بندی ارزشی اموال به صورت شفاف مشخص شود. این مهمترین مسأله در نظام آماری حوزه میراث فرهنگی است که باید به سرعت و به صورت شفاف مشخص شود. / باشگاه خبرنگاران جوان